NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Interieur

Hoe moet je behangen?

2 Minuten lezen
wit behang

Zelf thuis behangen is helemaal niet makkelijk. Er zijn heel veel dingen die mis kunnen gaan waardoor het hele behang verpest kan zijn. Het is daarom van belang dat je zeer zorgvuldig en goed voorbereid te werk gaat. In dit artikel laten we je weten hoe je jezelf goed voorbereiden en hoe je moet behangen.

Voorbereiden van de wanden

Om te beginnen kan je er het beste voor zorgen dat de kamer zo leeg mogelijk is en dat alle meubels en de vloer afgedekt zijn. Daarna is het verstandig om te kijken of je genoeg behang hebt voor de te behangen wand, door de wand op te meten. 

Verwijder vervolgens alle schroeven, spijkers en haken uit de muur. Beschadigingen of gaatjes kan je het beste wegwerken met een vulmiddel. Nu is de muur in principe klaar om behanglijm aan te brengen, maar wacht hiermee tot je ook het behang gereed hebt gemaakt.

Oud behang verwijderen 

Heb je nog oud behang op de muren hangen dat niet meer goed vast zit of niet vlak is. Dan kan je overwegen om dit er eerst af te halen. Je kan de wand bevochtigen met een spons, lauw water en een afwasmiddel. Laat dit vervolgens tien minuten intrekken en probeer daarna het behang van de muur los te krijgen. Als dit niet goed lukt kan je een stoomapparaat huren om het behang te verwijderen. Ook je vloer wil je natuurlijk in orde hebben. Daarom kun je AJM van Houdt inhuren voor het opschuren van je parket.

Voorbereiden van het behang

Snij ten eerste de behangbanen af op hoogte van de kamer +10 cm extra, zodat je wat speling hebt. Begin daarna met het aanmaken van de lijm zoals staat aangegeven op de lijmpot. leg nu twee behangbanen ondersteboven op de tafel. Smeer een helft van de bovenste baan in met lijm. Vouw die helft vervolgens dubbel en smeer de andere helft in. Vouw de baan daarna voorzichtig op, en laat het 10 minuten inweken. breng nu met behulp van een waterpas of potlood en schietlood een loodrechte lijn op de muur aan, en smeer de muur in met lijm.

Beginnen met behangen

Begin met de het behangen in de meest opvallende hoek van de kamer. Tenzij je een behang hebt met een opvallende print. Begin dan in het midden van de wand. Pak de buitenste punten van het opgevouwen behang vast en loop het trapje op, laat vervolgens de baan dan voorzichtig zakken, en breng hem aan langs de getekende lijn. Wrijf de baan nu eerst van boven naar beneden en vervolgens van midden naar buiten goed vast. Let op dat je 5 cm spelling laat bij het bovenin vastvrijven van de baan. Gebruik na het aanbrengen van de eerste baan een behangliniaal en stanleymes om de behangbaan boven en onder netjes in de rand af te snijden. breng nu de rest van de banen op dezelfde manier aan.     

Het behang netjes afwerken

Om het behang netjes af te werken moet je ten eerste obstakels uitsnijden in het behang voordat je de behangbaan aanbrengt op de muur. Wanneer je luchtbellen onder het behang hebt kan je deze doorprikken met een naald of insnijden met een mesje. Ten slotte kan je de naden strak rollen met een nadenroller en wat lijm. Overtollig lijm kan je wegvegen met een spons.

Gerelateerde berichten
Interieur

Katten en design: Het Kiezen van een passende krabpaal voor je interieur

2 Minuten lezen
Ontdek de wereld van krabpalen en de impact ervan op het welzijn van je kat en het behoud van je meubilair. Katten…
Interieur

Waarom elk interieur een gekleurde glazen tafel zou moeten hebben

1 Minuten lezen
Gekleurde glazen tafels brengen een verfijnde en eigentijdse esthetiek in elk interieur, waarbij de keuze voor zwart glas of felle kleuren een…
Interieur

5 Must-have bureau trends voor 2023: Maak je werkplek toekomstbestendig!

2 Minuten lezen
Welkom op een plek vol interieurinspiratie! Ben je klaar om je werkplek naar nieuwe hoogten te tillen? In dit artikel delen we…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *