NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Huis

Wat is thermohout?

2 Minuten lezen
oven thermohout

Wist je dat je de Muurbekleding buiten ook kan bekleden met thermohout? Thermohout…Hmm. Ik hoor je hersenen al kraken en denken. Thermo staat voor warmte en hout tja hout is hout. Heb ik het over verwarmende houten planken? Nope, waar ik het wel over heb als ik over thermohout praat lees je hieronder!

Thermische modificatie

Om van hout naar thermohout te gaan moet er het een en ander gebeuren. Er moet een thermische modificatie van het hout plaatsvinden. Thermisch modificeren wordt gedaan met behulp van hitte. Het hout wordt voor een langere periode verhit in een oven. De samenstelling van het hout dat in de oven ligt verandert langzaam door de warmte. Dit proces wordt uitgevoerd om de soorten hout die een lage natuurlijke duurzaamheid bevatten te veranderen in hout met een verbeterde stabiliteit, structuur en duurzaamheid. Na dit proces is dus het hout waar eerst in principe niet gewerkt mee kon worden omgezet in thermohout, waar wel mee gewerkt kan worden.

Oven

Zoals je hierboven kon lezen wordt het hout dus verhit in een speciale oven. De graden binnen de de oven is net hoog genoeg (circa 200 graden) dat het hout verhit wordt maar niet het risico loopt om vlammen te pakken. De speciale oven waar ik het over heb verhit het houd met behulp van hete stoom zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Door de stoom wordt het hout heet en zullen er veranderingen binnen het hout plaatsvinden. Zo zullen het vochtpercentage van het hout plus het celstructuur in zo een mate veranderen dat het thermohout dezelfde sterke eigenschappen krijgt als hardhout. Hardhout is bruikbaar om te verwerken zowel binnen als buiten huis. Na het thermische modificatieproces in de oven thermohout voortaan ook. 

Voordelen

De voordelen van thermohout beginnen met het feit dat het ontzettend duurzaam is. Het hout dat gebruikt wordt voor thermohout was in eerste instantie alles behalve duurzaam. Echter het feit dat hout dat niet bruikbaar was omgezet is in bruikbaar hout op een duurzame manier maakt thermohout ontzettend duurzaam. Het thermische modificatie proces is duurzaam omdat er gebruik gemaakt wordt van stoom zonder chemische bestrijdingsmiddelen of andere chemische stofjes. Thermohout is tevens ook goedkoper dan het originele hardhout. En dit terwijl thermohout na de behandeling dezelfde eigenschappen als hardhout bezit. Thermohout is dus niet alleen maar duurzamer, maar ook goedkoper en goed van kwaliteit.

Thermohout

Thermohout is hout dat via thermische modificatie van onbruikbaar hout omgezet is naar bruikbaar hout op een duurzame manier. Door het hout te verhitten in een oven veranderen de eigenschappen van het hout waarna het hout zowel binnen als buiten het huis toegepast kan worden.

Gerelateerde berichten
Huis

Creƫer de perfecte buitenruimte: Tips voor je dakterras

2 Minuten lezen
Een dakterras is als een onbeschreven blad, klaar om getransformeerd te worden tot een oase van rust en gezelligheid. Met de juiste…
Huis

Glij niet weg! Ontdek de voordelen van antislip trap tape

3 Minuten lezen
Traplopen lijkt zo eenvoudig, maar kan soms gevaarlijk zijn. Elk jaar vinden er duizenden ongelukken plaats op trappen, voornamelijk door uitglijden. Een…
Huis

De voordelen van kleiner wonen: hoe ruimt u uw huis op voordat u vertrekt?

3 Minuten lezen
Downsizen naar een kleiner huis kan een intimiderend proces zijn. Het kan voelen alsof je een groot deel van je leven kwijtraakt,…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *